Igen triste resultater fra undersøgelse
Aug 6th, 2009 by Dorte Toft
Selv de danske unge, der klarer sig strålende i naturfag i skolerne, har ingen planer om at tage en uddannelse inden for naturvidenskab. Faktisk har de mindre lyst til det end unge i mange andre lande. Det viser en undersøgelse fra OECD, som Berlingske fortæller om her. Et uddrag lyder således:
OECDs undersøgelse viser således, at 40-45 procent af de elever, der er allerbedst til naturfag, ikke er interesserede i at fortsætte med naturfaglige studier eller få en karriere inden for naturfag, hvis man ser på OECD-landene i gennemsnit. I Danmark er der endnu flere – nemlig 45-55 pct. af de dygtige unge – der afviser en fremtid med naturfag.
Det overrasker ikke formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.
»Naturfagene er blevet et stedbarn. Skolen afspejler samfundet, og forældrene er desværre ikke særligt interesserede i fysik og kemi,« siger Anders Bondo Christensen, der selv har undervist som både fysik- og matematiklærer i folkeskolen.
Bogen, der i centrum for projektet “Nærmest lykkelig i nørdland”, retter sig mod netop fædre og mødre til unge piger, der står foran et studievalg. Kan man mon få dem til at læse bogen?
OECD-undersøgelsen er i øvrigt koblet til den såkaldte Pisa-undersøgelse, der viser hvor godt eller skidt unge klarer sig inden for en række fag. Undervisningsminister Bertel Haarder er i øvrigt også inde på den triste danske udvikling i dagens kronik i Berlingske Tidende. Overskriften er: Naturvidenskab er almen dannelse.
Bertel Haarders bud på, hvor roden til fravalget ligger lyder således:
Jeg tror, den negative holdning til naturfagene har rødder tilbage 50erne, hvor teknikken ofte blev set som problemernes årsag frem for deres løsning. Man gyste ved atombomben, atomkraften og forureningen og nu klimaproblematikken.
Det er samme tese, som jeg selv forefægter, men dog med 60’erne som udgangspunkt. Nok fordi jeg først selv noterede det for alvor, da jeg var programmør, og flere fagforeninger da valgte maskinstormer-profilen.
Hvad angår OECD, så er det imidlertid også relevant at påpege, at ifølge organisationen falder interessen for naturvidenskab og teknologi i takt med, at velstanden i et land stiger.