Selvudvikling i højsæde hos unge, der dog går med skyklapper
Oct 5th, 2010 by Dorte Toft
EU har sat gang i et større forskningsprojekt, der skal se nærmere på, hvorfor for få unge i EU vælger studier inden for naturvidenskab og teknik, og der er ikke mindst fokus på kvindernes fravalg. Alt tyder på, at hvad der tæller allermest for de unge er selvudvikling, og de har tilsyneladende skyklapper på over for alle de muligheder for selvudvikling, som også de “hårde” fag byder på.
Fra dansk side er Københavns Universitet involveret i projektet, som har titlen Iris (Interest & Recruitment in Science). Det er ikke blot årsagerne til fravalget, der skal kortlægges, for der skal også gives bud på, hvordan mønstret kan ændres. Jeg ser meget frem til at lære mere om, hvilke succesfaktorer, man mener, der er afgørende for at få flere unge til at læse naturvidenskab/teknik.
Der har været prøvet så meget, uden det battede, og måske gælder det også projektet “Nærmest lykkelig i nørdland”. Nysgerrighed kan vi ikke klage på, men det er især fra “de frelste” – altså dem, der i forvejen ved, at disse fag kan blive adgangsbilletten til et spændende arbejdsliv.
For de “frelste”
Der har også været en stor interesse blandt de lærere, som står for fagene i folkeskolen og gymnasiet, og jeg har mødt en engageret debat, hver gange jeg har været ude og holde foredrag om emnet.
Men udover i kredse, der har en aktie i sagen, har interessen været gysende lille. Torsdag aften, da jeg på et bibliotek i provinsen skulle fortælle om emnet, mødte 1 person frem. En mand, der selv er datalog. Men manden, de to arrangerende bibliotekarer og jeg havde faktisk nogle lærerige timer, hvor der kom flere nye vinkler på bordet.
Man kan håbe, at resultaterne af EU’s Iris-projekt bliver starten på en bredere debat, når de en gang kommer. Projektet omtales i seneste udgave af Kvinfo’s magasin WebForum, og også Lykkelig-projektet nævnes.
Mere at hente i andre studier
I artiklen, som skribenten Ulla Jacobsen står bag, kan man blandt andet læse følgende udsagn fra en dansk IRIS-tovholder, Henriette Tolstrup Holmegaard fra Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet:
Der er nogen, der synes, at naturvidenskab faktisk er meget sjovt, men som alligevel ikke tænker, det er noget, de skal beskæftige sig med på længere sigt. De oplever, at en naturvidenskabelig uddannelse ikke giver tilstrækkelig mulighed for selvudvikling…….
Flere af de unge, som jeg følger, oplever, at den viden, de vil få i naturvidenskab, vil være afgrænset til selve faget og arbejdsfeltet, og at oplevelsen vil være anderledes, hvis de læser f.eks. pædagogik, dansk eller samfundsvidenskabelige fag. Her oplever de, at man får nogle kompetencer, som ikke kun kan bruges på studiet eller arbejdet. Og det er med til, at de vælger naturvidenskaben fra.
Artiklens forfatter, Ulla Jacobsen, peger selv på de kapitler i Lykkelig-bogen, hvor 12 kvinder, der gik mod strømmen interviewes, og som hun skriver, så belyser kvinderne også alle de store muligheder, der er inden for selvudvikling i disse fag, ligesom at de bestemt ikke er afskærmet fra det liv, som andre kvinder fører. De har også ægtefæller, børn og hobbies.
Men. “Man kan trække en hest til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke.” Vi, der ser store muligheder og behov for kvinder på disse felter, kan tro, at oplysning er vejen, men når ingen gider tilegne sig informationen er det jo lige fedt. Der er heller ikke noget som helst i de brede mediebillede, der skulle inspirere dem dertil.
Men læs Kvinfo’s artiklen. Selv for jer, der har været helt tæt på Lykkelig-projektet, er der interessant nyt at læse.
KU-delen
På KU’s eget websted kan man læse lidt mere om den danske del af IRIS-projektet. For eksempel følger Henriette Tolstrup Holmegaard som led i et ph.d.-projekt 138 elever, som blev studenter med en naturvidenskabeligt orienteret studieretning på stx eller htx i sommeren 2009.
I IRIS-undersøgelsen skal der også ses på, hvorfor unge dropper ud af “hårde” studier. Hvorfor EU har fokus på området? Det handler om behovet for mere forskning og udvikling inden for disse felter, hvis EU-lande skal kunne klare sig i den globale konkurrence.
PS: Dagens Nobelpris gives til fysikere, der ser ud til at kunne lave en gennemsigtig hængekøje til en 4 kilos kat. Materiale graphene. Gid medier falder for den historie:-)