To herlige vinderfilm. Om Noras fremtid. Om normer.
Mar 1st, 2010 by Dorte Toft
Projektets filmkonkurrence er nu afgjort, og førsteprisen på 25.000 kroner går til Jonas Als for hans bidrag med datteren Nora i hovedrollen. Titlen er: “Det er altså ikke så slemt, piger”.
Videoen har en fin pointe, et veltænkt koncept og et naturtalent af en skuespiller. Den virker, fordi den provokerer uden at pege fingre, og formår at få seeren til at trække på smilebåndet. Et godt eksempel på, at man sagtens kan lave en fængende video uden det store produktionsværk.
Særprisen
Jurys særpris på 7.000 kroner gik til filmen “Kom ind i kampen, piger”, klippet og instrueret af Kaan Arici, produceret af Anne-Sofie Majlund.
Virkemidlerne er simple, men budskabet er klart – kvinder interesserer sig ikke kun for mode og makeup. Samtidig opfordres piger til at ‘spille deres indre forsker løs’ ved at vælge de hårde fag. Videoen har en kort og præcis pointe, som provokerer og sætter tankerne i gang.
Tjek vinderne, og de andre film her – under fanen “Jeres bidrag.”
Lodtrækningen
Der blev også foretaget lodtrækning blandt de i alt 13 uploadede bidrag om 2 x 4.000 kroner. Vinder blev bidragene: “Videnskab for alle” og “Byg din egen monitor”.
Valget af de to vinderfilm var ikke let. Vi var 5 dommere, som det kan ses af konkurrencesiden, og havde faktisk hver sin topfavorit. I løbet af diskussionerne blev vi også klar over, hvor forskelligt man egentlig kan opfatte selv ret så enkle budskaber:-)
Men her følger så en oversigt med lidt ord om de 11 film, der IKKE vandt.
Piger: Udnyt jeres nysgerrighed
Uploaded af Maja Loncar & Peter Toft
Nokia-ingeniøren Maja Loncar fortæller om sit uddannelsesforløb og hvad hun finder spændende ved sit erhverv. Hun har en interessant historie, og to minutter er måske ikke nok. Men det var jo max. for konkurrencen.
Man skal være god til at finde på ting…
Uploaded af Mads Gorm Larsen
Fortryllende, lille Asta fortæller sin far, at piger er bedst til at finde på ting, derfor må de også være bedst til at lave Pixeline-computerspil. Og farmand må overgive sig.
Science is Sexy
Uploaded af Thea Friborg
5.3.2010. Filmen er ikke længere tilgængelig. Thea Friborg har ønsket den fjernet, da den skal anvendes i andre sammenhæng, og ønsket er efterkommet.
Byg din egen EDB Monitor på hundrede sekunder
Uploaded af Jan Fredslund
Vidoen er lavet i klassisk stumfilmstil og viser en ung kvinde, som bygger sin egen computerskærm. Videoens afsluttende replik ‘De er SÅ old School, om de tror, at Kvinder ikke forstår sig på teknik’ binder en fin sløjfe på hele videoen.
AFGANG!
Uploaded af Martin Gleerup
Filmen fokuserer på ungt, forsumpet kærestepar på et værelse, og det er ret trøstesløst. Opfordringen lyder “Få dig en uddannelse”.
Videnskab for alle
Uploaded af Anders Budtz-Jørgensen
Lige som en hammer kan naturvidenskabelige opfindelser bruges til godt og ondt. Et historisk, fængende klip fra en atombombes affyring efterfølges af en punchline, der henvender sig til kvinder.
Derfor
Uploaded af Maria Gram Poulsgaard.
En kvinde sidder ved computeren og skriver, mens hun checker flere mobiltelefoner. Filmens pointe er, at kvinder kan alt det, som drengene kan og derudover er bedre til at multitaske.
Hvor er pigerne?
Uploaded af Poul Berggreen
Filmen illustrerer på humoristisk vis, hvad konsekvenserne af pigemanglen på nat/tek/it kan være. Den appellerer måske mere til drenge end piger, men pointen i videoen er nok klar for alle.
En uddannelse der forkæler…
Uploaded af Christian Jelsdal
Videoen fremhæver, hvilke fordele man som pige kan have på en mandsdomineret uddannelse. Samtidig pointerer pigen, at det kunne være rart med flere piger på uddannelsen.
Idéer
Uploaded af Sofie Munk Hasselbom
Videoen spørger ind til, hvordan simple hverdagsobjekter som en lampe virker. Det bliver pointeret, at opfindelser starter med ideer, som man kan fremelske ved at tage de hårde fag.
Fjols
Tue Bach Petersen
Pointen i filmen er, at drenge er nogle fjolser, og flere piger derfor bør vælge de hårde fag for fremtidens og fremskridtets skyld.
Tak for alle bidragene. Det var en herlig oplevelse, og jeg vil i den kommende tid arbejde på at få filmbidrag lidt mere frem i lyset. Hvem ved. Måske har nogle af disse et viralt potentiale – altså en smittende effekt:-)