Om pigers og drenges hjerner: Pas på sexismen
Aug 17th, 2010 by Dorte Toft
Piger og drenges hjerner er meget lig, så glemt alt om, at “Mænd er fra Venus og Kvinder fra Mars”, og glem alt om, at drenge bare er bedre til at håndtere rumlige objekter (3D) i hjernen, og piger bare er overlegne kommunikatører, men ikke duer til at læse vejkort. Intet af alt dette er, hvad der kaldes “hard wired”, men i allerhøjeste grad tillært, fordi der er forskellige forventninger til drenge og piger.
Sådan lyder i den forskningsbaserede bog, “Delusions of Gender”, der er på vej ud. Det er avisen The Guardian, der tager hul på bogen skrevet af Cordelia Fine, og artiklen er et must, for jer, der kommer her på bloggen med interesse for årsager til pigernes fravalg af de matematik-tunge fag.
Jeg lagde blandt andet mærke til forfatterens observationer om de spinkle forskningsresultater, der angiveligt dokumenterer store forskelle:
“Many of the studies that claim to highlight differences between the brains of males and females are spurious. They are based on tests carried out on only a small number of individuals and their results are often not repeated by other scientists. However, their results are published and are accepted by teachers and others as proof of basic differences between boys and girls.
“All sorts of ridiculous conclusions about very important issues are then made. Already sexism disguised in neuroscientific finery is changing the way children are taught.”
I det mest kendte danske forskningsprojekt om intelligensforskelle mellem piger og drenge, deltog 52 børn…. Ups. Nej, det var jo 62 børn. Det oplyste professor Helmuth Nyborg i hvert fald, efter han i flere år havde talt og skrevet om de 26 piger og de 26 drenge. Læs Lykkelig-bogen, hvis du er nysgerrig efter mere viden om det forskningsprojekt.
Den anden bog? Den SKAL jeg læse.
Danske forskere ved det i øvrigt også godt:
Se f.eks. Kvinder er fra Dragør, mænd er fra Lyngby Taarbæk:
http://www.mikkelwallentin.dk/?Om_k%F8nsforskelle_i_hjernen:K%F8nsforskelle_i_matematiske_evner
Pointen er, at hjernen er meget tilpasningsdygtig.
men du har nu vist linket til Mikkel Wallentin før, Dorte.
Jeg glæder mig til at læse Cordelia Fines bog – har forudbestilt den på Amazon 🙂
Jeg tror du har helt ret i at Helmuth Nyborg er et vrøvlehoved, men omvendt tror jeg ikke på at der ikke er forskel på drenge og piger. Det stemmer simpelthen ikke overens med mine egne erfaringer, og jeg mener det samme gør gældende når jeg taler med forældre som har fået både en dreng og en pige. De er ikke i tvivl om at der er en forskel. Jeg tror vejen frem er at finde ud af hvor denne forskel er en fordel for pigerne indenfor it, ingeniør uddannelser og naturvidenskab. Vi kan også stille spørgsmålet – er der nogen grund til at få piger til at læse matematik og fysik, hvis de er 100% ligesom drenge. Så er det jo hip som hap! Men hvis pigerne kan noget og har en interesse som drengene ikke har så er der en grund til at få pigerne over i de hårde fag.
Design ingeniøren, miljøteknologi ingeniøren, kemiingeniøren, Product Development and Innovation osv. er alle ingeniør uddannelser som har kvaliteter som tiltaler pigerne. Måske er pigerne kloge nok til at se, hvor de har nogle kompetencer som drengene ikke har? Måske skal vi gøre mere for at gøre opmærksom på disse tværfaglige “hårde” uddannelser?
Mads Larsen
Ingeniør uddannelser
@ Mads Gorm Larsen. Jeg hører det samme fra mange forældre, men jeg er ikke overbevist om, hvor bevidste de har været sig fra dag 1, datteren/sønnen blev født. Om hvorvidt de instinktivt agerer forskelligt afhængig af babyens køn. Og da det ikke er bevidst, men former barnet, vil resultatet fremstå som barnets natur.
Der er jo forskning nok vedr. ageren i relation til babyer, der indikerer det. Noget af det fremlægges i en bog, skrevet af blandt andet krimi-forfatteren Liza Marklund. Tjek nærmere her:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9164202062
(bogen: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Den handler godt nok først og fremmest om kvinder og karrierer, men netop afsnittet om forskelsbehandling lige fra fødslen af fængede mig i høj grad).
Kender nogen til andre bøger af relevans om emnet, så kom endelig med dem.
Og så er der jo lige det faktum, at det, som i DK betragtes som “unaturlige” fag for kvinder, ikke nødvendigvis er det i andre lande.
Her er en artikel om, hvordan vi ubevidst behandler nyfødte efter køn
http://www.pregnancy.org/article/boys-girlsdifferent-birth
Der henvises til Baby X eksperimentet fra 70’erne, hvor man lod voksne tage en baby op. Hvis de havde fået at vide, det var en dreng, var de meget mere “voldsomme”, end hvis de troede, det var en pige. Og de valgte helt forskelligt legetøj og legede forskelligt.
Et citat fra linket ovenfor:
“according to Dr. McCarthy, a newborn male has the testosterone equivalent to a 25-year-old adult. However, when it comes to behavior and the make up of the brain, Dr. McCarthy says a confident connection cannot be made between the emotional reaction of infants and what the hormones are doing.”
Her er en artikel “Baby X revisited” fra 1980.
http://www.springerlink.com/content/q606272535516712/
Den bekræfter det første eksperiment.