Min far var ingeniør
Nov 22nd, 2007 by Dorte Toft
Leas historie:
Min far var ingeniør. Vi var i familien kun to piger. Da der ikke var en dreng i flokken, fik vi lov til at være med og lære, hvor vi havde lyst. Det var starten.Så fik jeg en “rigtig matematiker” til matematik og fysik i 1. og 2. real. Det er efter sigende det tidspunkt i unge kvinders liv, hvor de får andre interesser (læs kærester) end at lege med matematik og fysik. Jeg blev skolepigeforelsket i min gode lærer, så jeg slog to fluer med et smæk!
Da jeg kom i gymnasiet og stadig elskede de to fag – dog ikke lærerne – og da jeg altid havde ønsket at blive lærer, var det indlysende, at mit mål nu var at blive gymnasielærer i fysik og matematik.
Da jeg begyndte på studiet på Aarhus Universitet, mødte jeg ældre studerende, der fik åbnet mine øjne for, at der også var en kvindesag, der skulle kæmpes for.
Ind til da havde jeg haft de samme muligheder som mine kammerater af hankøn, men blev nu klar over, at det bestemt ikke var givet, at det ville fortsætte sådan i fremtiden. Kvinderne på anden del i fysik holdt sammen, mest fordi vi var så få. Vi følte os behandlet ligeværdigt både af medstuderende, lærere og personalet på værksteder og lignende.
Siden har jeg i min ansættelse i gymnasiet i mange forskellige sammenhænge slået slag for ligestilling og forsøgt at åbne elevernes øjne for den forskelsbehandling, der stadig er. De kvindelige elever har jeg forsøgt at være en rollemodel for; jeg har prøvet at give dem tillid til, at de både i karrierevalg og i andre situationer kan og skal gøre det, de har lyst til (og samtidig at lære de mandlige elever, at alt ikke kommer automatisk til dem, fordi de er af hankøn!). Det er ofte mig, der er blevet opmærksom på en forskelsbehandling og har måttet henlede deres opmærksomhed på sagen.
Samtidig har jeg selvfølgelig gjort, hvad jeg kunne, for at vække elevernes begejstring for fysik og matematik (eller i det mindste få dem til at indse, at man kan finde ud af NOGET i disse “svære” fag). – Især ved “at lokke dem” til at gå i gang med løsning af givne problemer, selv om de ikke umiddelbart har kunnet se, at de kan løse dem.
Ud over at undervise har jeg i tidens løb deltaget i forskelligt:
Forældrebestyrelse og skolebestyrelse(sformand). Jeg har været studievejleder på gymnasiet. Jeg har været i styrelsen for den faglige forening i naturfag, været med til at skrive bekendtgørelser og vejledninger til disse, været med til at udarbejde en formelsamling for naturfag, deltaget i udarbejdningen og gennemførelsen af kurser for kolleger om projektarbejde.
Været i fagligt udvalg for naturfag og her arrangeret kurser samt stået for kursusregnskaberne. Desuden har jeg rettet større skriftlige opgaver i fysik, rettet eksamensopgaver i naturfag, og nu retter jeg eksamensopgaver i fysik højniveau.
For 9 år siden blev jeg bedt om at træde ind i ledelsen på gymnasiet – og det er jeg stadig. Endelig er jeg Undervisningsministeriets tilsynsførende ved pædagogikum. Det betyder, at jeg har det meget spændende job at besøge hver pædagogikumkandidat fire gange i pædagogikumtiden og fx. være med til at skrive udtalelsen.
Lea Q. Larsen
Fredericia Gymnasium